Zomer in aantocht

Zomer in aantocht

Tijd voor BBQ-en, relaxen, fingerfood, eenvoudige gerechten met pure smaken.

 

Ik heb het gevoel dat het al twee maanden zomer is, maar die begint officieel pas over drie dagen! Voor veel mensen betekent dat de BBQ uit het vet halen..!

Ik sprak deze week een manager van een BBQ restaurant over de vegan keuken. Daarin benoemde hij dat vegan niet past bij de stijl van het restaurant, vegan BBQ gerechten ingewikkeld zijn en dat ze niet voornemens zijn hier iets mee te doen. Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn en wellicht zelfs één die op het oog voor de hand ligt. Maar je loopt hiermee omzet mis; geld dat langsloopt en vervolgens neerstrijkt bij de buurman die wèl vegan gerechten op de kaart heeft staan. Hoe fantastisch is het als je kunt zeggen: wij zijn een restaurant met een BBQ concept en zijn gastvrij naar iedereen, we willen dat iedereen een geweldige beleving heeft in ons restaurant. Natuurlijk moet je het niet hebben van die ene vegan, maar wel van de 5 carnivoren die hij/zij meeneemt naar jouw restaurant. En de mond-op-mond reclame die dit oplevert. Eentje om over na te denken 😉

☀️ SUMMERVIBES ☀️

 

Anyway, de zomer … Hoewel ik een ècht lentekind ben, kan ik ook intens genieten van de zomer. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik vroeger altijd in het zwembad te vinden was, met een groot grasveld waar we hele dagen doorbrachten met onze ouders, vriendjes en vriendinnetjes. Lekker warm weer, een zomerse bries die door de bomen raast. Wat kleine schapenwolkjes aan de lucht.

Later verruilde ik het zwembad voor het strand. Tot laat in de zwoele avond op het terras, een festival met vrienden, BBQ-en en vooral heel veel plezier maken samen. Een tijd van verbinden en buiten zijn. Corona of niet, die drang verandert niet. De behoefte aan verbinding wordt juist alleen maar groter. En dat is ook wat ik proef om mij heen.

“De behoefte aan verbinding wordt juist alleen maar groter.”

De horeca heeft het ook nodig, want ondernemen in de 1,5 meter economie is voor veel etablissementen gewoon niet haalbaar of niet rendabel. De Koninklijke Horeca Nederland luidde deze week de noodklok bij de politiek, omdat het draagvlak onder het publiek afneemt maar horecaondernemers wel moeten handhaven. Even afwachten dus wat hier uit gaat komen.

Ook de (culinaire) behoeften veranderen bij de mens per seizoen of zelfs per weertype. In de zomer willen we veelal kleur, salades, vers fruit, ontstaat de behoefte aan buiten in de natuur zijn, BBQ-en, relaxen, fingerfood, eenvoudige gerechten met pure smaken, food to share, infused water, frisse rosé, GT’s op het terras.

Werken met seizoenproducten en het liefst ook nog van Nederlandse bodem is beter voor het milieu, ze hebben meer smaak en een lagere inkoopprijs. En ja, jouw gasten vragen hier ook naar. Zij willen weten wat je doet aan duurzaamheid, wat de herkomst is van de producten die je gebruikt, wat je doet aan no-waste en circulaire bedrijfsvoering.

 

DE MEATLESS MONDAY VAN DEZE WEEK: ZOMERSE SALADE MET GEGRILDE GROENTEN EN KIKKERERWTENCROUTONS - KLIK OP DE FOTO VOOR DE RECEPTUUR

 

Wat heeft het zomerseizoen te bieden? Wat zijn de seizoengroenten voor de zomer (van Nederlandse bodem)?

 

In de categorie peulvruchten: Veel verse bonen als doperwten, blauwschokkers (kapucijners), tuinbonen, peultjes, sugar snaps. Prachtige ingrediënten om een zomerse salade een bite te geven en eiwitten toe te voegen voor een volwaardige vegan maaltijd. Tuinbonen kan je ook prima roosteren of frituren voor een knappertje in je gerecht of voor bij de borrel.

Kruisbloemigen: Dit zijn de groenten waarvan het ontkiemde zaadje een ‘kruisje’ laat zien. Deze groep staat bekend om de specifieke beschermende werking van cellen in het lichaam en nemen een belangrijke plek in het vegan eetpatroon in.

In de zomer is er volop nieuwe oogst bloemkool, Chinese kool, savooiekool en broccoli. Even een uitstapje naar de gezondheidswaarde van met name broccoli. Naast de beschermende werking door de bioactieve stoffen, is zij rijk aan eiwitten, calcium en bevat veel vitamine C en K. Om eiwitten in de voeding te behouden is het belangrijk deze niet boven de 48 graden te verhitten, liefst kort stomen dus!

Bladgroenten: Lamsoren, zomerpostelein, andijvie, paksoi. Bladgroenten leveren veel relatief veel ijzer. Wist je dat (blad)groenten alleen non-heemijzer bevatten? Non-heemijzer is voor het lichaam lastiger op te nemen dan heemijzer wat je vooral in dierlijke producten vindt. Vitamine C en voedingszuren verhogen de opname van ijzer. Daarom verwerk ik in smoothies altijd groene bladgroenten, citroensap en fruit met een hoog vitamine C gehalte.

Knol-, bol- en wortelgroenten: Zomerbietjes of bosbietjes (met prachtig gekleurd bietenblad) en jonge primeur aardappels van Nederlandse bodem. De veiling van de jonge primeur aardappels is al begin juni op het eiland Tholen (Zeeland). Ze zijn vaak wat kleiner en zeer smaakvol.

Zomerfruit: van Nederlandse bodem komen gedurende de zomermaanden prachtige rijpe kersen, koude grond aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Fantastisch in een zomerse salade, als bijgerecht of als ontbijt te serveren met kokosyoghurt en huisgemaakte granola.

Het bereiden van een volwaardige vegan maaltijd vereist kennis van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Natuurlijk moet het gerecht fantastisch smaken en prachtig geplate zijn, maar de voedingsstoffen in een vegan maaltijd zijn net zo belangrijk. Het vraagt dus een andere opbouw van gerechten.

Het zal je niet verbazen dat groenten in de vegan keuken een hoofdrol hebben op het bord. Iedere groente heeft haar eigen specifieke voedingsstoffen en eigenschappen, waardoor het voor iemand met een veganistisch eetpatroon belangrijk is om zo veel mogelijk verschillende groenten te eten.

Gebruik in een vegan gerecht dus het liefst alle categorieën groenten: bladgroenten, kruisbloemigen, stengelgroenten, knol-, bol- en wortelgroenten, vruchtgroenten, peulvruchten, kiemen, verse kruiden, paddenstoelen.


Koningszwammen

Geserveerd met een combinatie van groente- en pastanoodles, een fris-romige paddestoelensaus en gestoomde groenten

 

Welke prachtige èn volwaardige vegan gerechten kan je hier dan mee maken?

 

Te veel om op te noemen 😉, maar hieronder wat inspiratie:

  • Maak een mooie salade van verschillende groene peulvruchten, een mooi plantaardig eiwitbommetje en een lust voor het oog
  • Een gazpacho mag natuurlijk niet ontbreken, maak het eens met die prachtige Nederlandse kersen
  • Voor een BBQ maak je geweldige steaks van knolselderij (geen zomergroente, maar wel het hele jaar verkrijgbaar), wortelgroenten lenen zich bij uitstek voor het langzaam poffen, wat stevigere vruchtgroenten zoals aubergine kan je mooi marineren en als spies met tempeh roosteren
  • Lichte zomersoepjes van courgette of zomerbietjes (ook heel geschikt voor de gazpacho)

Op naar een prachtige zomer met meer fantastische vegan gerechten op de kaart!

Laat je inspireren!

Priscilla


Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram