Een prachtig dessert om te serveren met kerst! Het gerechtje is opgebouwd uit meerdere smaken en structuren en bij elkaar echt een feestje.
Het gerecht bestaat uit vier elementen: vegan meringues, cashew-cranberry crème, passievruchtsaus en pistache-limoen room.
No worries: je kunt de cashewcrème, passievruchtsaus en pistache-limoenroom al vooraf maken. De meringues maak je wel op de dag van serveren.
Traditionele meringues worden gemaakt van opgeklopte eiwitten. Voor een vegan variant gebruiken we aquafaba: het kookvocht van kikkererwten.
Garneer jouw dessert met takjes rozemarijn, physalis, rode bessen.
Maak de cashewcrème, pistache-limoenroom en passievruchtsaus 1 dag eerder. Maak de meringues op de dag zelf.
De cashewnoten en pistachenoten moeten 1 nacht weken in koud water. Heb je weinig tijd? Week dan de noten 30 minuten in gekookt water.
Kook op zacht vuur de cranberries met de wijn (of water) en suiker tot de cranberries zijn geknapt (ongeveer 10 minuten).
Meng ondertussen de cashewnoten, 2 el water, citroensap en zout tot een glad geheel in de (mini)blender of gebruik een staafmixer. Voeg dan de cranberries met sap toe en mix nogmaals goed. Zet weg in de koeling tot gebruik.
Haal het velletje van de geweekte pistachenoten. Smelt de cacaoboter.
Meng de geweekte pistachenoten met 1 tl limoenrasp, 1 el limoensap, 40 ml plantaardige melk naar keuze, snufje zout en 2 tl agavesiroop tot een gladde room in de (mini)blender of gebruik een staafmixer. Zet weg in de koeling tot gebruik.
Snijd de verse passievruchten open en haal het vruchtvlees en sap eruit. Als je diepvries passievruchten gebruikt, laat deze ontdooien.
Doe 2 el koud water, 1/4 tl agar agar en de suiker in een pan en kook zachtjes op (ongeveer 1 minuut). Voeg dan het vruchtvlees en sap van de passievruchten toe en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Laat de saus afkoelen en zet tot gebruik in de koeling.
Het maken van vegan meringues is een precies en schoon werkje. Maak de gardes van de mixer en de rvs of glazen beslagkom schoon met citroensap en droog met papier of een katoenen doek.
Doe het vocht van de kikkererwten in de beslagkom en klop gedurende 5 minuten op een zo hoog mogelijke stand.
Voeg 2 tl citroensap toe en klop nog ongeveer 3 minuten door.
Voeg dan per theelepel de suiker toe. Eerst de poedersuiker (deze wordt makkelijker opgenomen) en dan de fijne kristalsuiker. Dit duurt ongeveer nog 5 minuten.
Het resultaat moet een stevige, glanzende massa zijn. Het mengsel moet zo stevig zijn dat je de kom op z'n kop kunt houden en het mengsel er in blijft zitten.
Verhit de oven op 85 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep het mengsel in een schone spuitzak.
Maak grote (of kleine) toeven op het bakpapier.
Let op! Als je de meringue in de oven zet, moet deze dicht blijven totdat ze helemaal zijn afgekoeld.
Plaats de meringues in de oven en bak 90 minuten op 85 graden. Laat ze na de baktijd 2,5 uur helemaal afkoelen met de ovendeur dicht. Schep daarna de meringues met een spatelmes van het bakpapier.
Maak 4 borden op: begin met een lepel cashew-cranberry crème (veeg uit over het bord), plaat 1 (of meer) meringues op de crème. Maak druppels van de pistache-limoenroom en verdeel de passievruchtsaus over de meringues. Verdeel er nog wat gehakte pistachenoten over en maak af met andere garnering.
Eet smakelijk!
Ingrediënten
☐ 50 ml kookvocht van kikkererwten (blik)
☐ 20 gr poedersuiker
☐ 20 gr fijne kristalsuiker
☐ 2 tl citroensap
☐ 40 gr ongebrande cashewnoten
☐ 1 el citroensap
☐ snufje zout
☐ 2 el water
☐ 30 gr verse cranberries
☐ 1 el suiker
☐ 75 ml rode wijn (of water)
☐ 30 gr ongebrande pistachenoten
☐ 40 ml plantaardige melk
☐ snufje zout
☐ 1 el limoensap
☐ 1 tl limoenrasp
☐ optioneel: 5 gr cacaoboter
☐ 2 tl agavesiroop
☐ sap en zaden van 2 verse passievruchten
(of gebruik diepvries)
☐ 1 el suiker
☐ 1 el water
☐ 1/4 tl agar agar
Toppings en garnering: gehakte pistachnoten, physalis, rode bessen, vegan kerstkoekjes, takjes rozemarijn
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan