Pizza met huisgemaakte tomatensaus en cashew-roomkaas

Omschrijving

Pizza is het lekkerst als je alles zelf maakt, de tomatensaus, het deeg en de vegan kaas-saus. Heb je weinig tijd of geen zin om lang in de keuken te staan, gebruik dan kant-en-klaar vegan pizzadeeg en kant-en-klare tomatensaus.

De saus kan je ook al een paar dagen eerder maken. Maak dan meteen een grote pan saus en vries dit in porties in. Je hebt dan een super smaakvolle basis voor pastasaus, tomatensoep of meer pizzasaus.

Ook het deeg kan je in grotere hoeveelheden maken en invriezen.

Ik gebruik in dit recept volkoren havermeel en voeg knolselderij toe aan de bodem voor een gezondere basis. Je proeft niks van de knolselderij, maar krijgt ongemerkt wel extra groenten binnen.

Bereidingswijze

Week alvast de cashewnoten in gekookt water (laat ongeveer 30 minuten staan).

Deeg
Maak eerst het deeg. Dit is een snelle versie van pizzadeeg maken zonder gist. Het deeg wordt iets minder luchtig dan traditioneel deeg, maar is zeker niet minder lekker. Rasp de knolselderij fijn op een handrasp of gebruik de keukenmachine.

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Meet het warme water af (je hebt misschien niet alles nodig). Meng steeds een beetje water door de droge ingrediënten en blijf goed mengen. Voeg de olijfolie ook toe. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Zet het deeg 20 minuten weg met een theedoek erover op een niet te koude plaats.

Tomatensaus
Snijd de bleekselderij, ui, knoflook en rode peper heel fijn. Houd de knoflook apart. Verhit een koekenpan op het vuur en laat circa 4 el olijfolie hierin warm worden. Fruit de bleekselderij, ui en peper goed aan gedurende 5 minuten. Voeg dan de knoflook erbij en bak nog 1 minuut mee. Zet het vuur laag en laat zachtjes stoven tot de ingrediënten zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Zet het vuur naar middelhoog, voeg de kruiden en de tomatenblokjes toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, zodat het meeste vocht verdampt en de saus wat dikker wordt. Voeg de kappertjes toe.

Terwijl de tomatensaus staat te pruttelen, maak je de pizzabodems. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Verdeel het deeg in 3 of 4 porties (ik maakte 4 pizza's met dunne bodem van het deeg). Rol de bolletjes pizzadeeg uit tot een dunne bodem. Leg de bodems op bakpapier op een bakplaat (of meerdere).

Cashew-kaassaus
Meng alle ingrediënten voor de cashew-kaassaus in de blender en blend tot een gladde saus.

Verwijder de zaadlijsten en was de courgette en snijd in dunne reepjes. Snijd de artisjokharten in vieren. Was de witte bonen.

Beleg de pizzabodems met een dun laagje saus, de toppings en verdeel de kaassaus erover. Bak de pizza's ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven op 240 graden hetelucht + onderwarmte.

Verdeel nog wat olijfolie over de pizza's als ze uit de oven komen en garneer met alfalfa.

3-4
  | 
Voorbereidingstijd: 35 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenbenodigheden
Oven, rasp

Ingrediënten

Deeg
☐ 400 gr volkoren meel naar keuze
☐ 220 ml warm water
☐ 2 el olijfolie
☐ 3 tl bakpoeder
☐ 1/2 tl zout
☐ 150 gr geraspte knolselderij

Cashew-kaassaus
☐ 75 gr cashewnoten (rauw)
☐ 3 el edelgistvlokken
☐ 1 tl miso of tamari / sojasaus
☐ 2 tl uienpoeder
☐ zout/peper naar smaak
☐ 125 ml plantaardige melk

Tomatensaus
☐ 1 blik (bio) tomatenblokjes
☐ 2 tl oregano (gedroogd)
☐ 2 tl basilicum (gedroogd)
☐ 1 tl tijm (gedroogd)
☐ olijfolie
☐ peper / zout
☐ 1/2 stengel bleekselderij
☐ 1/2 ui
☐ 4 tenen knoflook

Optioneel:
☐ 1/4 rode peper
☐ 1 volle tl kappertjes

Toppings
☐ courgette
☐ artisjokharten
☐ witte bonen
☐ spinazie
☐ goede olijfolie
☐ alfalfa of andere kiemen (niet in de oven)

Keukenvoorraad
Olijfolie, zout, peper, ui, knoflook

Allergieën

Gluten, noten

Wil je meer nieuwe recepten ontvangen?

Meld je dan aan voor de Vegan inspiratie mails

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
users linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram