Kerst is bij uitstek geschikt voor een lekker braadstuk. En daar heb je echt geen vlees voor nodig. Die maak je van tempeh in een overheerlijke sinaasappelmarinade. Serveer de tempeh met een puree van kastanje en pastinaak, huisgemaakte cranberrysaus en geroosterde bloemkool en het kerstfeest is compleet.
Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen (andere bonen kunnen ook gebruikt worden). Door het fermentatieproces is tempeh makkelijk te verteren en worden de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen makkelijker opgenomen in het lichaam.
De tempeh moet 1 nacht marineren, dus start op tijd met de voorbereidingen voor dit gerecht.
De tempeh moet 1 nacht marineren. Begin dus 1 dag voordat je het serveert met dit gerecht.
Was de sinaasappels en rasp van 2 sinaasappels de schil. Je wilt alleen het oranje van de schil, waar de etherische olie in zit en niet het bittere wit. Pers de 3 sinaasappels uit en meet 250 ml af. Pers de citroen en meet 20 ml af.
Kneus de jeneverbessen en pel de knoflooktenen. Pers 3 tenen uit en snijd de andere 2 in dunne plakjes. Snijd de gember fijn.
Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Prik de onderkant (platte kant) en zijkant van de tempeh in met een vork. Maak inkepingen in de bovenkant in een ruitjespatroon (ongeveer 1 x 1 cm). Let op dat je niet helemaal doorsnijdt tot de bodem, de tempeh moet aan één stuk blijven.
Leg de tempeh in een stoominzet boven de pan (of als je een stoomoven hebt, gebruik je die). Stoom de tempeh eerst 10 minuten met de ruitjes naar boven en daarna nog 15 minuten met de ruitjes naar beneden.
Leg de tempeh in een platte glazen schaal waar het precies in past. Kwast de tempeh (boven- en onderkant) in met tamari of sojasaus voor de kleur. Doe de marinade bij de tempeh en schep wat marinade over de tempeh.
Laat 1 nacht intrekken.
Neem de tempeh uit schaal met marinade (bewaar de marinade in een kom). Kwast nogmaals de tempeh in met tamari of sojasaus.
Bak de tempeh in olie in een koekenpan in totaal 16 minuten. Keer de tempeh om de 4 minuten, zodat alle kanten mooi bruin worden.
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Neem de tempeh uit de pan en leg deze op een RVS bakplaat of braadslede. Schep de marinade over de tempeh en houdt het bakje bij de hand. Je gaat steeds wat marinade over de tempeh scheppen tijdens het bakproces in de oven.
Rooster de tempeh in de oven in totaal 16 minuten op 200 graden. Schep na 6 minuten weer wat marinade over de tempeh, dan na 4 minuten, dan weer na 4 minuten en dan na 2 minuten.
Zet de oven op 160 graden en gaar de tempeh nog 15 minuten op 160 graden. Check om de 5 minuten of er nog marinade over de tempeh geschept moet worden.
Serveer de tempeh op een mooie schaal en garneer met gestoomde groenten, takjes rozemarijn en tijm, granaatappelpitten, physalis.
Serveer als bijgerechten bij dit overheerlijke braadstuk van tempeh bijvoorbeeld een kastanje-pastinaakpuree, cranberrysaus, ovengeroosterde schijven bloemkool.
De tempeh in deze variant behoudt een zachte malse structuur. Geef je de voorkeur aan meer knapperige tempeh, dan kan je er voor kiezen om de tempeh in plakken te snijden, te marineren en de bakken (frituren) in olie in de koekenpan.
Ingrediënten
☐ 800 gr tempeh
☐ 3 biologische sinaasappels
(voor 250 ml sap en rasp)
☐ 20 ml citroensap
☐ 50 ml tamari of sojasaus
☐ 175 ml olie
☐ 15 ml appelazijn
☐ 50 ml ahornsiroop
☐ 4 cm gember
☐ 10 gedroogde jeneverbessen
☐ 2 kleine stukjes foelie
☐ 2 blaadjes laurier
☐ 1 tl verse tijm
☐ 5 grote tenen knoflook
Garnering
☐ takjes tijm
☐ takjes rozemarijn
☐ physalis
☐ granaatappelpitten
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan