Huisgemaakte hoisinsaus (of welke saus dan ook) is natuurlijk veel lekkerder als je 'm zelf maakt. En je weet precies wat er in zit. De traditionele hoisinsaus wordt gemaakt met honing en is daardoor niet vegan. Ik heb de honing in dit recept vervangen door moerbeien. Moerbeien hebben een vergelijkbare verwarmende en subtiel zoete smaak als honing.
Een potje hoisinsaus is ongeopend wel een paar maanden goed te houden in de koeling. Maak 'm na het openen in ongeveer 1 à 2 weken op.
Gebruik de hoisinsaus als woksaus, dipsaus of in deze overheerlijke rijstflensjes met paddestoelenvulling. Mijn recept voor de flensjes vind je hier.
Week de moerbeien in een klein laagje gekookt water voor 5 minuten. Als de moerbeien geweekt zijn, voeg je de agavesrioop toe en blend je het tot een glad geheel in een miniblender of met de staafmixer.
Giet gekookt water in de glazen pot (en deksel) en laat staan.
Pers de knoflooktenen. Verhit de olie in een kleine steelpan met dikke bodem en bak hierin de knoflook met de Chinese 5 kruiden poeder en de sambal op een niet te hoog vuur. Na ongeveer 2 minuten voeg je de rest van de ingrediënten (inclusief het agavesiroop-moerbeien mengsel) toe. Laat de saus nog ongeveer 5 minuten doorpruttelen op middelhoog vuur, totdat de saus is ingedikt en donkerder van kleur is geworden.
Giet de glazen pot met gekookt water leeg en doe de nog hete saus in de pot, sluit af en laat geheel afkoelen. Daarna koel bewaren.
Ingrediënten
☐ 3 tenen knoflook
☐ 2 el olie
☐ 1/2 tl Chinese 5 kruidenpoeder
☐ 2 el tamari
☐ 3 tl rijstazijn
☐ 1 tl sambal
☐ 100 gr donkere misopasta
☐ 50 gr agavesiroop
☐ 50 gr gedroogde moerbeien
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan