Geroosterde aubergine op een bedje van postelein, quinoa, kikkererwten en geglaceerde rode druiven

Omschrijving

Dit is een van mijn favoriete gerechten. En je kunt het zowel in de winter als in de zomer eten. Postelein is er namelijk in een zomer en wintervariant.

Postelein is super gezond plantje en komt ook in het wild veel voor (vaak wordt het gezien als onkruid). Postelein heeft veel gezondheidsvoordelen door het hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. De plant bevat ook de meeste omega 3 vetzuren van alle planten (de gezonde omega's!). Goede redenen dus om vaker postelein op het menu te zetten!

Bereidingswijze

Aubergine voorbereiden

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ca. 1/2 cm. Snijd de plakken kruislings in en bestrooi ruim met zout. Zet 15 minuten weg.

Meng de olie, geperste knoflook en peterselie met elkaar. Zet apart.

Vinaigrette

Maak dan de vinaigrette. Doe alle ingrediënten in een potje met deksel en schud alles door elkaar. Zet apart.

👉 Verwarm de oven op 200 graden.

Postelein en kikkererwten

Was en droog de postelein of veldsla. Spoel de kikkererwten goed af met water tot er geen sop meer vanaf komt. Meng de sla met de kikkererwten.

Quinoa

Kook de quinoa (2x zo veel koud water als quinoa) in de pan met deksel in ca. 12-15 minuten gaar (check even de verpakking). Granen kook je altijd met de deksel op de pan, aan de kook brengen en dan laag zetten. Als de quinoa droog is gekookt, laat je het nog 10 minuten rusten met de deksel op de pan.

Aubergines roosteren

Spoel het zout van de aubergine af en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Leg de aubergine op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de knoflook/peterselie olie over de plakken aubergine. Druk de knoflook en peterselie goed in de inkepingen. Rooster ca. 10-15 minuten in de oven als de quinoa staat te rusten. Snijd de aubergine in brede repen.

Zonnebloempitten en druiven glaceren

Rooster de zonnebloempitten even in een droge hete koekenpan. Houd de pitten apart. Doe wat olie in de pan en bak daarin kort de rode druiven (ca. 2 minuten) en blus af met de sojasaus terwijl je de pan rond draait (glaceren). Haal de druiven meteen uit de pan.

Opmaak

Maak 2 borden op met de quinoa. Meng de vinaigrette door de sla en kikkererwten en verdeel over de quinoa. Leg de auberginerepen eroverheen en verdeel tot slot de druiven, zonnebloempitten en zeewierchips over het bord.

Eet smakelijk!

2
  |    |    | 
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25
Keukenbenodigheden
Oven

Ingrediënten

Aubergine

☐ 1 aubergine
☐ 2 el plantaardige olie
☐ 4 tenen knoflook, geperst
☐ 3 el gehakte verse peterselie 1 el zout
☐ zwarte peper

Vinaigrette

☐ 2 el azijn (naar keuze)
☐ 4 el plantaardige olie
☐ 1-2 tl mosterd
☐ snuf zout

Overige

☐ 100 gr kikkererwten (gekookt) 100 gr quinoa (ongekookt)
☐ 80 gr postelein of veldsla
☐ ca. 14 rode druiven
☐ 1 el sojasaus of ketjap
☐ 2 el zonnebloempitten
☐ zeewierchips naar keuze (check eens de zeewierwinkel voor een ruime keuze)

Keukenvoorraad
Zout | Peper | Olie | Mosterd | Knoflook | Sojasaus

Allergieën

Mosterd

Wil je meer nieuwe recepten ontvangen?

Meld je dan aan voor de Vegan inspiratie mails

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
users linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram