Dit is een van mijn favoriete gerechten. En je kunt het zowel in de winter als in de zomer eten. Postelein is er namelijk in een zomer en wintervariant.
Postelein is super gezond plantje en komt ook in het wild veel voor (vaak wordt het gezien als onkruid). Postelein heeft veel gezondheidsvoordelen door het hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. De plant bevat ook de meeste omega 3 vetzuren van alle planten (de gezonde omega's!). Goede redenen dus om vaker postelein op het menu te zetten!
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ca. 1/2 cm. Snijd de plakken kruislings in en bestrooi ruim met zout. Zet 15 minuten weg.
Meng de olie, geperste knoflook en peterselie met elkaar. Zet apart.
Maak dan de vinaigrette. Doe alle ingrediënten in een potje met deksel en schud alles door elkaar. Zet apart.
👉 Verwarm de oven op 200 graden.
Was en droog de postelein of veldsla. Spoel de kikkererwten goed af met water tot er geen sop meer vanaf komt. Meng de sla met de kikkererwten.
Kook de quinoa (2x zo veel koud water als quinoa) in de pan met deksel in ca. 12-15 minuten gaar (check even de verpakking). Granen kook je altijd met de deksel op de pan, aan de kook brengen en dan laag zetten. Als de quinoa droog is gekookt, laat je het nog 10 minuten rusten met de deksel op de pan.
Spoel het zout van de aubergine af en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Leg de aubergine op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de knoflook/peterselie olie over de plakken aubergine. Druk de knoflook en peterselie goed in de inkepingen. Rooster ca. 10-15 minuten in de oven als de quinoa staat te rusten. Snijd de aubergine in brede repen.
Rooster de zonnebloempitten even in een droge hete koekenpan. Houd de pitten apart. Doe wat olie in de pan en bak daarin kort de rode druiven (ca. 2 minuten) en blus af met de sojasaus terwijl je de pan rond draait (glaceren). Haal de druiven meteen uit de pan.
Maak 2 borden op met de quinoa. Meng de vinaigrette door de sla en kikkererwten en verdeel over de quinoa. Leg de auberginerepen eroverheen en verdeel tot slot de druiven, zonnebloempitten en zeewierchips over het bord.
Eet smakelijk!
Ingrediënten
☐ 1 aubergine
☐ 2 el plantaardige olie
☐ 4 tenen knoflook, geperst
☐ 3 el gehakte verse peterselie 1 el zout
☐ zwarte peper
☐ 2 el azijn (naar keuze)
☐ 4 el plantaardige olie
☐ 1-2 tl mosterd
☐ snuf zout
☐ 100 gr kikkererwten (gekookt) 100 gr quinoa (ongekookt)
☐ 80 gr postelein of veldsla
☐ ca. 14 rode druiven
☐ 1 el sojasaus of ketjap
☐ 2 el zonnebloempitten
☐ zeewierchips naar keuze (check eens de zeewierwinkel voor een ruime keuze)
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan