De hazelnootpasta uit de supermarkt is niet de gezondste keuze. Het hoofdbestanddeel is suiker en er zit maar 13% hazelnoten in. Bovendien bevat het melkpoeder en daardoor is het niet vegan.
Chocolade-hazelnootpasta is heel makkelijk te maken en ook nog eens veel gezonder! Je kunt ook de cacao weglaten en 100 gr pure chocolade gebruiken. Ook kan je meer zoetstof toevoegen, afhankelijk van je smaak.
Je hebt wel een krachtige keukenmachine of blender nodig om een gladde hazelnootpasta te maken. Heb je dat niet, gebruik dan kant-en-klare 100% hazelnootpasta.
Deze versie bevat per 100 gram: 465 kcal, 40 gr vet (waarvan 12 verzadigd), 14 gr koolhydraten (waarvan 3,8 gr suikers), 10 gr eiwitten en 8 gr vezels.
Rooster de hazelnoten 10 minuten op 180 graden in de oven (of gebruik geroosterde hazelnoten). Laat even afkoelen.
Smelt ondertussen de pure chocolade au-bain-marie en voeg de vanille (optioneel) toe aan de chocolade.
Doe de hazelnoten in de keukenmachine of blender en mix tot een gladde pasta, voeg dan het zout en de gesmolten chocolade toe en meng nogmaals goed. Voeg dan de andere ingrediënten toe en meng goed. Afhankelijk van hoe dik je de pasta wilt, kan je nog plantaardige melk en/of gesmolten kokosolie toevoegen.
Proef de chocolade-hazelnootpasta en voeg eventueel nog meer zoetstof, zout of chocolade toe.
Bewaar de pasta in een glazen (weck)pot. De pasta blijft zeker 3 weken goed op een koele plek.
Ingrediënten
☐ 200 gr hazelnoten
☐ 75 gr pure chocolade (min. 85% cacao)
☐ 150 ml plantaardige melk
☐ 2 el rauwe cacao
☐ 2 el dadelstroop (of andere zoetstof)
☐ snufje zout
Optioneel:
☐ merg van 1/4 vanillestokje
☐ 1-2 el kokosolie
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan