Soms heb je gewoon zin een goede vegan burger. De 'burgers' die je in de supermarkt vindt, bevatten helaas veel zout, smaak- en kleurstoffen en E- nummers. Niet echt de gezondste keuze.
Maar zelf burgers vegan burgers maken is helemaal niet moeilijk en je weet precies wat er in zit!
Je kunt ook het mengsel al een dag eerder maken, de burgers goed koelen en dan de volgende dag bakken.
Ik serveer de burgers op desembrood (of slablad voor een slankere versie), hummus, met geroosterde bietjes, raapstelen, plakjes tomaat, kiemen en eventueel vegan tzaziki.
Meng 1 el chiazaad met 3 el water en laat staan voor later.
Kook de boekweitkorrels met de gedroogde paddestoelen en 1 el misopasta. Bewaar het kookvocht en snijd de meegekookte gedroogde paddestoelen in stukjes. Meng de bevroren doperwten door de boekweit.
Snijd de paddestoelen klein, de gedroogde tomaten in reepjes en de zwarte knoflook fijn.
Bak de paddestoelen met de knoflook, tot het meeste vocht uit de paddestoelen is. Voeg 1 el misopasta, 1 el geroosterd chiazaad en de paddestoelen die meegekookt zijn met de boekweit, toe aan het mengsel. Maak op smaak met zout en peper en eventueel zeewiervlokken.
Meng de boekweit met de doperwten door het paddenstoelenmengsel en voeg het chiazaad toe. Voeg het boekweitmeel toe, Het mengsel moet stevig en een beetje vochtig zijn. Voeg kookvocht toe van de boekweit, als het mengsel te droog is. Voeg meer boekweitmeel toe als het mengsel te nat is.
Maak burgers, leg deze minimaal 1 uur in de koelkast (of 30 minuten in de vriezer), zie foto hieronder.
Bak de burgers ongeveer 5 minuten per kant.
Serveer de burgers op desembrood (of slablad voor een slankere versie), hummus, met geroosterde bietjes, raapstelen, plakjes tomaat, kiemen en eventueel vegan tzaziki. Serveer met een grote groene salade.
Ingrediënten
☐ 150 g boekweitkorrels
☐ 200 g portobello's
☐ 100 g shiitake
☐ 100 g doperwten (diepvries)
☐ 2 el gedroogde paddestoelen
☐ 2 el donkere misopasta
☐ 2 tenen gefermenteerde knoflook (zwarte knoflook)
☐ 1 el geroosterd sesamzaad
☐ 50-75 g boekweitmeel
☐ 1 el chiazaad
☐ 1 el gedroogde tomaten
☐ Optioneel: zeewiervlokken
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan