Gevulde Pattison pompoen, met een zomers tintje

Omschrijving

De gangbare oranje pompoen wordt ook in Nederland veel gegeten (meestal in de vorm van een soep), maar de andere pompoentjes worden vooral gebruikt als decoratie. En dat is jammer, want deze ziet er toch supermooi uit?! Een klein pronkstuk op het bord.

De smaak van een Patisson pompoen heeft iets weg van courgette en is niet uitgesproken. In dit recept heb ik gekozen voor een fris en licht exotisch tintje door verse kokos en limoen toe te voegen.

Pompoen bevat veel vitamine A, een vet-oplosbare vitamine die belangrijk is voor de weerstand en ons gezichtsvermogen. Het is belangrijk om de vegan gerechten die je serveert voldoende voedingswaarde mee te geven. De opbouw van een vegan gerecht moet ‘kloppen’. Zo maak je het voor de gasten aantrekkelijk om te kiezen voor een vegan gerecht en met een voldaan gevoel de zaak uit te lopen. Mensen met een veganistisch eetpatroon zijn vaak bewust(er) bezig met gezondheid.

Bereidingswijze

Borstel de pompen goed schoon en maak droog. Meng 2 el olie met zest van de limoen, chilivlokken en grof zeezout. Smeer de pompoen in met het oliemengsel en zet de pompoen in z’n geheel op een stuk aluminiumfolie. Verdeel de rest van de olie erover en leg de knoflooktenen op de pompoen (in de schil, licht gekneusd). Pak de pompoen goed in en bak in de oven op 200°C voor circa 50 minuten (de pompoen moet nog wat stevig blijven, maar wel gaar zijn).

Infuseer het kookwater voor de rijst met 1½ el kokosnootvlees, 2 schijfjes limoen met schil (goed schoongeborsteld), vleugje zout en de citroengraspasta. Kook de rijst hierin gaar.

Pickel de plakjes chioggiabiet in een pickelvloeistof naar keuze met olie.

Haal het aluminiumfolie van de pompoen, bewaar het bakvocht en de knoflook. Snijd de bovenkant van de pompoen eraf en bewaar deze als ‘deksel’. Hol de pompoen uit. Snijd een deel van het vruchtvlees in carré en houdt apart. Blend voor de pompoenpuree het overige vruchtvlees (inclusief de pitten) met 1 el van het bakvocht, 1/4 tl chilivlokken, 1 el kokosnootvlees, 2 tenen gepofte knoflook, de helft van de hazelnoten en 1 el limoensap. Maak op smaak met flink peper en zout.

Verdeel wat olie, peper en zout over de blokjes pompoen. Glaceer de andere helft van de hazelnoten met de sojasaus of shoyu. Meng de rijst en de linzen met de pompoenpuree, houdt wat apart voor de plating. Vul de pompoen met het mengsel en zet het dekseltje erop. Meng de postelein met wat pickelvloeistof. Maak het bord op met de blokjes pompoen, postelein, gepickelde chioggiabietjes en hazelnoten. Verdeel nog wat pompoenmousse over het bord.

“Laat je inspireren!”

1
  | 
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min
Keukenbenodigheden
Blender, oven, pan

Ingrediënten

☐ 1 Pattison pompoen
☐ 1 limoen
☐ chilivlokken
☐ grof zeezout
☐ olijfolie
☐ 3 tenen knoflook
☐ 60 g gekookte zwarte linzen
☐ 80 g zilvervlies basmatirijst
☐ vlees van 1/2 verse kokosnoot
☐ ½ tl citroengraspasta
☐ klein handje hazelnoten, geroosterd
☐ sojasaus of shoyu
☐ zomerpostelein
☐ chioggiabiet, zeer dun gesneden op de mandoline

Keukenvoorraad
Chilivlokken, zeezout, olijfolie, knoflook, sojasaus

Allergieën

Sojasaus | Hazelnoten

Wil je meer nieuwe recepten ontvangen?

Meld je dan aan voor de Vegan inspiratie mails

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
users linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram