Deze week staat bij The Vegan Food Inspirator in het teken van ‘Begin bij de basis’. Daarom staat vandaag een eenvoudig èn volwaardig vegan lunchgerecht op het menu. Maar wel nèt even wat anders... Want zeg eerlijk: het broodje hummus of mashed avocado 🥑 kan wel wat inspiratie gebruiken!
Vandaag deel ik de receptuur van dit mooie, maar eenvoudige lunchgerecht dat op iedere menukaart kan schitteren. En het goede nieuws is dat het is opgebouwd uit relatief gangbare en goedkope ingrediënten en je geen vleesvervangers nodig hebt. Een voorbeeld van een margerijk gerecht, want het is nog steeds een misvatting dat vegan eten duur is.
Bovendien heb je de meeste ingrediënten al op voorraad en de tempeh kan je ook gebruiken in een gerecht op de dinerkaart. Win-win dus!
Je kunt het zuurdesembrood zelf maken, maar het is natuurlijk ook supermooi als je de lokale bakker ondersteunt en daar inkoopt. En ambachtelijke, lokale ingrediënten doen het altijd goed!
🌱 Note: aan brood wordt vaak broodverbeteraar toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Broodverbeteraar kan dierlijk vet bevatten. Check dus met de bakker of het brood wel vegan is!
Vanuit het basisrecept van hummus kan je eigenlijk allerlei variaties maken. In dit gerecht maakte ik hummus met Hindoestaanse massala, die een prachtige zon-gele kleur geeft. Mooi dus voor het zomermenu ☀️! Oh ja, de basisreceptuur van hummus bestaat uit: kikkererwten, citroensap, knoflook, water, olie, zout, tahin of sesamzaadjes en komijn. In dit recept heb ik de komijn achterwege gelaten en vervangen door Hindoestaanse massala en een heel fijn gesnipperd sjalotje.
Snijd de komkommer zeer dun op de mandoline. Gebruik basis pickelvloeistof en voeg hier sesamolie en gedroogde kruiden aan toe (ik koos voor tijm). Laat de komkommer ca. 1 uur marineren.
Lees hier in mijn Meatless Monday - Zomerse salade meer over de ingrediënten voor marinade en bereiding van tempeh.
Ingrediënten
☐ Zuurdesembrood
☐ Huisgemaakte hummus met Hindoestaanse massala
☐ Gepickelde komkommer met kruiden
☐ Gemarineerde tempeh
☐ Avocado
☐ Rode ui of verse sjalotten
☐ Gehakte, geroosterde amandelen
☐ Pitten en zaden (sesam, maanzaad, zonnebloempitten)
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan