Ik heb op voedingsgebied meestal van die fases… Van die fases waarin ik iets nieuws heb ontdekt en ik meteen groot fan ben! En dan wordt het alles of niets. Ken je dat? Zo heb ik een tijdlang wel drie keer per week bloemkool met vegan kaassaus gegeten, op het moment dat ik edelgistvlokken ontdekte en net plantaardig was gaan eten. Ja, ik weet het 😉
Maar nu… mijn nieuwe liefde heet matcha ❤
De naam klinkt toch al fantastisch?? Matchaaaaaaa 😍
Voor sommigen van jullie misschien al een tijd bekend, maar ik heb het pas aangeschaft en verwerk nu ongeveer in alles matcha poeder. Al is het maar om de kleur 😉
Matcha is oorspronkelijk een ceremoniële thee en is afkomstig uit Japan. Ik ben niet bekend met de Japanse geschiedenis, cultuur en gebruiken, dus dat heb ik even opgezocht. Dit is de verkorte versie.
Het concept ‘thee’ komt oorspronkelijk uit China. De Japanse boeddhistische priester Eisaï studeerde religie en filosofie in China en bracht theezaden mee vanuit China. Deze zaden worden verbouwd in Japan en kennen wij nu als matcha thee. Eisaï is ook de grondlegger van de Rinzai stroming binnen het Zen Boeddhisme.
Tot zover een stukje geschiedenis 🤓
Om matcha te maken worden de groene theebladeren gedroogd en vermalen tot poeder in een stenen vijzel. Maar niet zomaar theebladeren. Om de specifieke felgroene kleur te krijgen, worden de theeplantages in de laatste paar weken voor de pluk (voordat de blaadjes uitrollen) afgedekt. Op deze manier kan er geen zonlicht bij en blijven de blaadjes mooi groen van kleur.
Bij het kopen van matcha moet je goed op de kwaliteit letten. Er is slechte kwaliteit verkrijgbaar, dat eigenlijk geen matcha genoemd mag worden. Allereerst komt èchte matcha uit Japan. Verder is de kwaliteit van de blaadjes zelf belangrijk. Je kunt het vergelijken met de eerste en latere persing van olijfolie, daar zit ook kwaliteitsverschil in. Er zijn theebladeren verkrijgbaar van eerste en latere pluk.
De blaadjes uit de eerste pluk zijn van de hoogste kwaliteit en bevatten de meeste voedingswaarde.
De kwaliteit kan je eigenlijk ook al afleiden uit de smaak, geur en kleur van het poeder. Heb je een goede kwaliteit te pakken, dan is de smaak zacht, lichtzoet en romig (niet bitter wat veel mensen denken). Matchapoeder moet niet muf ruiken en de kleur is mooi frisgroen.
Echte matchapoeder kan je ook herkennen aan de prijs. Het productieproces is zeer langzaam en arbeidsintentsief. En dat zie je uiteraard terug in de prijs. Ga uit van circa € 20 voor 40 gram matcha.
Oh ja, koop altijd biologische matcha om zeker te zijn dat er geen chemicaliën in jouw gezonde drankje terechtkomen. Dan is toch het effect weg.
Ik ben niet zo’n voorstander van de term ‘superfood’, omdat dit mensen op het verkeerde been kan zetten. We kunnen wel stellen dat matcha een gezond goedje is, mits je normale hoeveelheden tot je neemt, want het bevat wel caffeïne 😉
Matcha bevat veel antioxidanten, wat vrije radicalen neutraliseert. Het is rijk aan vitaminen, spoorelementen en aminozuren. Er worden verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven aan matcha en in Japan wordt deze thee ook medicinaal gebruikt. Er wordt online veel geschreven over deze voordelen. Ik zou zeggen ervaar het zelf. En als je geen verschil merkt, dan heb je in ieder geval een lekkere thee of een mooie kleur smoothies.
Traditioneel wordt er dus thee bereid met dit mooie groene goedje. Je bereidt de thee door een theelepel (afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben) in een mooie theekom te doen. Gebruik gekookt water dat is afgekoeld tot 80°C en giet dit over het poeder. Klop het op met een bamboeklopper voor ongeveer 30 seconden. Er ontstaat dan een mooie schuimende felgroene thee.
Matcha kan je ook gebruiken in gerechten. Zo maakte ik een bananenbrood, meng het door smoothies en op de foto zie je matcha nicecream waar ik erg blij van werd. Er zijn zelfs kookboeken over geschreven kwam ik achter.
Probeer het zelf eens uit en misschien word je wel net zo’n grote fan als ik!
Laat je inspireren!
"*" geeft vereiste velden aan