Hoe zorg je er voor om in deze tijd te vernieuwen, onderscheidend te zijn, het net even anders te doen dan de conculega's. De gerechten die je serveert moeten nu meer dan ooit een zeer goede marge hebben. De consument is best bereid om wat meer te betalen om de horeca te ondersteunen, maar hier zit een maximum aan. En aan de inkoopkant moet het ook kloppen.
Of je nu wilt of niet, ook als horeca gelegenheid kan je er niet meer omheen. Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd! Je wilt iedere gast toch een bijzondere beleving bieden? Vegan gerechten die net zo restaurantwaardig zijn als de meer traditionele gerechten op de kaart. In ieder gezelschap zijn tegenwoordig wel vegans of flexitariërs te vinden. Heb je geen goede vegan gerechten op de kaart staan? Dan loop je de kans dat het hele gezelschap bij de buurman gaat eten.
Je wilt iedere gast toch een bijzondere beleving bieden?
Gelukkig kan het ook anders! Een veel gehoord argument om geen vegan gerechten op de kaart te zetten is: Vegan is duur... En dat is een misvatting!
De basis van vegan gerechten wordt gevormd door relatief goedkope ingrediënten. En Vegan is hot & happening, waardoor je een goede prijs kunt vragen voor een vegan gerecht.
Bonen, linzen, kikkererwten, soja, tarwe, spelt, quinoa, haver, couscous, rijst, bloem, meel zijn allemaal goedkope ingrediënten en laten deze nu ook nog eens de basis vormen voor vegan gerechten. Win – win! Je kunt supermooie, volwaardige en eenvoudige vegan gerechten creëren met deze basisingrediënten. En je hebt ze waarschijnlijk al in huis, geen extra inkoop dus! Een ander voordeel is dat al die ingrediënten lang houdbaar zijn. Als het goed is werk je al met groenten en fruit uit het seizoen, waardoor je dit ook tegen een gunstige prijs kunt inkopen.
PEULVRUCHTEN, GRANEN, PSEUDO-GRANEN ZIJN RELATIEF GOEDKOOP EN VORMEN DE BASIS VAN VEGAN GERECHTEN
Hieronder geef ik je een paar ideeën voor margerijke en eenvoudige vegan gerechten die je zo op de kaart kunt zetten. En bijkomend voordeel, ze zijn ook nog eens zeer geschikt voor het take-out menu. Alweer een win-win!
Oats for breakfast!
Het perfecte vegan ontbijt: voedzaam, vullend en margerijk. Schenk er een mooi groen sapje bij en je hebt een blije klant!
VERSE, EIWITRIJKE BONENSALADE MET TEMPEH EN SEIZOENSGROENTEN
Heb je na het lezen van dit blog nu de smaak te pakken en wil je deze markt aanboren? Je kunt met de gerechten hierboven zelf al aan de slag.
Wil je meer handvatten en inspiratie? Neem dan contact met mij op voor een creatieve sessie waarin ik je meeneem in de avontuurlijke vegan keuken.
“Vegan is niet zomaar een hype, maar een blijvende beweging naar een (meer) plantaardig eetpatroon.”
— The Vegan Food Inspirator
"*" geeft vereiste velden aan