Vegan hoeft niet duur te zijn!

Vegan hoeft niet duur te zijn!

Hoe doe je dat dan?

 

Vaak denken mensen dat een vegan lifestyle duur is, maar dat is een mythe. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Overweeg je de overstap naar een vegan lifestyle? In deze blog vertel ik je hoe je vegan eten betaalbaar houdt.

Wat eet iemand met een veganistische leefstijl?

In de wereld van plantaardige voeding vind je een rijkdom aan kleuren, geuren, smaken, structuren en kan je eindeloos variëren. Laat je fantasie de vrije loop en ontdek wat deze wereld allemaal te bieden heeft.

Iemand met een veganistische leefstijl eet:

  • Alle soorten groenten en fruit
  • Paddenstoelen
  • Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, soja)
  • Granen (rijst, haver, rogge, havermout) en pseudo- granen (quinoa, boekweit, wilde rijst, amaranth, canihua..)
  • Noten, pitten en zaden, gedroogd fruit
  • Sojaproducten (tofu, tempeh, miso)
  • Plantaardige zuivel (kokos-, haver-, rijst-, noten-, soja-)
  • Kruiden (vers en gedroogd), eetbare bloemen
  • Plantaardige olie
  • Aardappelen
  • Kiemgroenten
  • Zeegroenten (zeewier, nori, wakame)

Groene bladgroenten verdienen een speciale vermelding, vanwege de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Iemand met een veganistisch eetpatroon eet dus alles wat afkomstig is van planten.

Hoe je betaalbaar vegan kunt eten

Als je de lijst hierboven eens goed bekijkt, dan zie je dat veel van deze producten goedkope keuzes zijn. Rijst, havermout, peulvruchten, sojaproducten, aardappelen zijn allemaal goedkopere keuzes.

Houdbaarheid en basisvoorraad

Granen, meel en bloem, havermout, gedroogde peulvruchten, noten, pitten en zaden zijn allemaal lang houdbaar. Daardoor kun je een voorraad aanleggen en heb je altijd wel wat in huis. Hierdoor doe je minder snel impuls aankopen.

Eet mee met de seizoenen

Hoewel tegenwoordig bijna alle groenten en fruit het hele jaar door verkrijgbaar zijn, is het verstandig om mee te eten met de seizoenen. Seizoensgroenten en -fruit zijn in de jaargetijden ruim beschikbaar, bevatten meer vitaminen en mineralen en smaken veel lekkerder.

Wil je biologische groenten en fruit eten, dan ben je meestal wat duurder uit. Dat is een afweging die je zelf moet maken en afhankelijk van wat je te besteden hebt. Door veel zelf vers te bereiden en geen kant-en-klare producten uit de supermarkt te gebruiken kun je compenseren met de hogere prijs die je betaalt voor biologische groenten- en fruit.

Vermijd vleesvervangers

De supermarkt ligt vol met allerlei vleesvervangers en er komt steeds meer bij. Het kan verleidelijk zijn om een stukje vlees gewoon te vervangen door deze vleesvervangers. Maar deze producten zijn meestal niet zo gezond en over het algemeen een dure optie. Als je leert hoe je een uitgebalanceerde vegan maaltijd bereidt, zul je zien dat je geen vleesvervangers nodig hebt.

Zelf bereiden

Mijn advies is: maak zóveel mogelijk zelf. Denk hierbij aan plantaardige zuivel (havermelk, sojamelk), spreads voor op brood, soep, brood, granola, koekjes, snacks, notenspreads, kruidenmixen, etc. En heel eerlijk, zelf bereiden kost wat meer tijd maar is zeker de moeite waard.

Meal prep

Meal preppen houdt in dat je maaltijden of onderdelen van die maaltijden voor een aantal dagen klaarmaakt. Je kunt de maaltijden bewaren in de koelkast of vriezer.

Leg bijvoorbeeld de groenten en fruit voor jouw smoothie in de vriezer en laat ’s nachts in de koelkast ontdooien.

Kook een grote hoeveelheid granen (rijst, quinoa) en peulvruchten, stoom wat groenten en bewaar dit in bakken in de koelkast (max. 4 dagen). Schep van alles wat in een bakje, strooi er nog wat noten overheen en je hebt een heerlijke volwaardige maaltijd om mee te nemen.

Als je de maaltijden goed voorbereidt, kom je minder snel in de verleiding om iets kant-en-klaars te kopen bij de supermarkt. Het lijkt misschien veel werk, maar uiteindelijk win je er juist tijd mee.

Groente en fruit op de markt of direct bij de boer

Heb je er al eens aan gedacht om direct bij de boer te kopen? De groenten komen dan supervers van het land en je helpt de lokale boeren door direct bij ze te kopen.

Het gezegde: op de markt is jouw gulden een daalder waard geldt nog steeds. De prijzen op de markt liggen vaak lager dan in de supermarkt. Je kunt ook aan het einde van de zaterdag naar de markt gaan. Groenten en fruit die niet zo lang houdbaar zijn, moeten dan uitverkocht worden en daar kun jij jouw voordeel mee doen.

Doe 1 x per week boodschappen

Als je iedere dag naar de supermarkt gaat, is de kans groot dat je te veel koopt en impulsaankopen doet. Je geeft dan niet alleen meer geld uit, maar gooit waarschijnlijk ook meer weg. Probeer eens voor een week te bedenken wat je gaat eten en haal alleen die boodschappen in huis.

No waste

Jaarlijks wordt ongeveer 1/3 van al het geproduceerde voedsel weggegooid! Laat dat even op je inwerken.. Dat is niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld van het snij ‘afval’ van groenten een heerlijke bouillon trekken. Zet een bak in de vriezer en doe daar alle (schone) schillen van groenten en knoflook, snij restjes van prei, wortel, knolselderij, etc. in en trek hier in het weekend een mooie bouillon van. Heb je rijp fruit op de schaal, verwerk dit in een smoothie of bak een bananenbrood. Restjes courgette of pompoen gebruik je in een brownie.

Verzamel aan het einde van de week alle restjes groenten en verwerk dit in een ovenschotel, maak er soep of een pokébowl van.

Ook bestaan er apps waarin winkels overgebleven producten aanbieden. Deze producten worden voor een habbekrats aangeboden. Je zorgt daarmee dat er minder voedselverspilling is en het is goed voor jouw portemonnee. Hier liggen impulsaankopen dan wel weer op de loer.

Zo zie je dat vegan eten helemaal niet duur hoeft te zijn!

 

 


Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram