Saoto of soto soep is een heerlijk geurende, pittige soep die oorspronkelijk gemaakt wordt met kip en ei. Soto soep vindt zijn oorsprong in Indonesië. Later is deze soep naar Suriname gebracht en is er een andere versie ontstaan. Veel ingrediënten komen overeen.
Deze vegan versie is een mengeling van de oorspronkelijke ingrediënten, uiteraard zonder kip en ei en mèt tofu, verse groenten en edamameboontjes.
Bouillon
Het liefst maak je de bouillon al een dag eerder, zodat alle smaken goed kunnen intrekken in de bouillon. Heb je die tijd niet, laat dan de bouillon in ieder geval 30 op zacht vuur pruttelen.
Doe de rode peper, gemberwortel, kurkuma, knoflook en laos met 1 el olie en 2 el water in een kleine blender of mix met de staafmixer. Dit mengsel gebruik je als boemboe.
Bak de boemboe in een kookpan met dikke bodem in 2 el olie gaar. Maak de sjalot schoon en hak in vieren; knak de stengel citroengras. Voeg 1,25 liter water toe met het citroengras, curry blad, sjalot, sojasaus en zout.
Maak je de bouillon de avond ervoor: laat de bouillon ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen, zet het vuur uit en laat de bouillon met de deksel op de pan helemaal afkoelen.
Ga je de bouillon meteen gebruiken, laat dan 20 - 30 minuten zachtjes pruttelen. Proef tussentijds de bouillon en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
Soep
Snijd de (gerookte) tofu in repen en de broccoli in roosjes. Snijd de paksoi in dunne reepjes, houdt het wit en groene blad apart. Stoom de broccoliroosjes, het witte deel van de paksoi in reepjes en de edamameboontjes kort, overgiet de noodles met gekookt water en laat ca. 4 minuten staan. Serveer de groenten, taugé, reepjes tofu, alfalfa en de noodles in aparte bakjes. Serveer de (hete) bouillon in mooie grote kommen. Iedereen kan zelf de ingrediënten kiezen voor in de soep.
Maak op met de toppings naar keuze.
Ingrediënten
Bouillon
☐ 1,25 liter water
☐ 1/2 verse rode peper
☐ 4 cm verse gemberwortel
☐ 1 tl gemalen kurkuma
☐ 5 tenen knoflook
☐ 1 stengel citroengras
☐ 1 sjalotje
☐ 1 tl gemalen laos
☐ 2 currybladeren (vers of gedroogd)
☐ 1 tl zout
☐ 2 el sojasaus of tamari
Soep
☐ 1 bakje taugé
☐ 1/2 bakje alfalfa of andere kiemgroenten
☐ broccoliroosjes
☐ edamameboontjes
☐ (gerookte) tofu
☐ volkoren noodles
☐ 1/2 paksoi
☐ Optioneel: gebakken uitjes, casavechips, schijfjes limoen, geroosterde cashewnoten
Allergieën
Volg ons
"*" geeft vereiste velden aan