Vegan meringue met passievruchtsaus, crème van cranberry en pistacheroom

Omschrijving

Een prachtig dessert om te serveren met kerst! Het gerechtje is opgebouwd uit meerdere smaken en structuren en bij elkaar echt een feestje.

Het gerecht bestaat uit vier elementen: vegan meringues, cashew-cranberry crème, passievruchtsaus en pistache-limoen room.
No worries: je kunt de cashewcrème, passievruchtsaus en pistache-limoenroom al vooraf maken. De meringues maak je wel op de dag van serveren.

Traditionele meringues worden gemaakt van opgeklopte eiwitten. Voor een vegan variant gebruiken we aquafaba: het kookvocht van kikkererwten.

Garneer jouw dessert met takjes rozemarijn, physalis, rode bessen.

Bereidingswijze

Maak de cashewcrème, pistache-limoenroom en passievruchtsaus 1 dag eerder. Maak de meringues op de dag zelf.

Noten in water weken

De cashewnoten en pistachenoten moeten 1 nacht weken in koud water. Heb je weinig tijd? Week dan de noten 30 minuten in gekookt water.

Cashew-cranberry crème

Kook op zacht vuur de cranberries met de wijn (of water) en suiker tot de cranberries zijn geknapt (ongeveer 10 minuten).

Meng ondertussen de cashewnoten, 2 el water, citroensap en zout tot een glad geheel in de (mini)blender of gebruik een staafmixer. Voeg dan de cranberries met sap toe en mix nogmaals goed. Zet weg in de koeling tot gebruik.

Pistache-limoenroom

Haal het velletje van de geweekte pistachenoten. Smelt de cacaoboter.

Meng de geweekte pistachenoten met 1 tl limoenrasp, 1 el limoensap, 40 ml plantaardige melk naar keuze, snufje zout en 2 tl agavesiroop tot een gladde room in de (mini)blender of gebruik een staafmixer. Zet weg in de koeling tot gebruik.

Passievruchtsaus

Snijd de verse passievruchten open en haal het vruchtvlees en sap eruit. Als je diepvries passievruchten gebruikt, laat deze ontdooien.

Doe 2 el koud water, 1/4 tl agar agar en de suiker in een pan en kook zachtjes op (ongeveer 1 minuut). Voeg dan het vruchtvlees en sap van de passievruchten toe en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Laat de saus afkoelen en zet tot gebruik in de koeling.

Vegan meringues

Het maken van vegan meringues is een precies en schoon werkje. Maak de gardes van de mixer en de rvs of glazen beslagkom schoon met citroensap en droog met papier of een katoenen doek.

Doe het vocht van de kikkererwten in de beslagkom en klop gedurende 5 minuten op een zo hoog mogelijke stand.

Voeg 2 tl citroensap toe en klop nog ongeveer 3 minuten door.

Voeg dan per theelepel de suiker toe. Eerst de poedersuiker (deze wordt makkelijker opgenomen) en dan de fijne kristalsuiker. Dit duurt ongeveer nog 5 minuten.
Het resultaat moet een stevige, glanzende massa zijn. Het mengsel moet zo stevig zijn dat je de kom op z'n kop kunt houden en het mengsel er in blijft zitten.

Verhit de oven op 85 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep het mengsel in een schone spuitzak.

Maak grote (of kleine) toeven op het bakpapier.

Let op! Als je de meringue in de oven zet, moet deze dicht blijven totdat ze helemaal zijn afgekoeld.
Plaats de meringues in de oven en bak 90 minuten op 85 graden. Laat ze na de baktijd 2,5 uur helemaal afkoelen met de ovendeur dicht. Schep daarna de meringues met een spatelmes van het bakpapier.

Maak 4 borden op: begin met een lepel cashew-cranberry crème (veeg uit over het bord), plaat 1 (of meer) meringues op de crème. Maak druppels van de pistache-limoenroom en verdeel de passievruchtsaus over de meringues. Verdeel er nog wat gehakte pistachenoten over en maak af met andere garnering.

Eet smakelijk!

4
  |    | 
Voorbereidingstijd: 30 minuten + 1 nacht weektijd
Bereidingstijd: 1 uur + oventijd 90 minuten + afkoelen 2 uur
Keukenbenodigheden
Mixer met garden, RVS of glazen beslagkom, blender, pan, oven

Ingrediënten

Vegan meringues

☐ 50 ml kookvocht van kikkererwten (blik)
☐ 20 gr poedersuiker
☐ 20 gr fijne kristalsuiker
☐ 2 tl citroensap

Crème van cashewnoten en cranberry

☐ 40 gr ongebrande cashewnoten
☐ 1 el citroensap
☐ snufje zout
☐ 2 el water
☐ 30 gr verse cranberries
☐ 1 el suiker
☐ 75 ml rode wijn (of water)

Pistache-limoenroom

☐ 30 gr ongebrande pistachenoten
☐ 40 ml plantaardige melk
☐ snufje zout
☐ 1 el limoensap
☐ 1 tl limoenrasp
☐ optioneel: 5 gr cacaoboter
☐ 2 tl agavesiroop

Passievruchtsaus

☐ sap en zaden van 2 verse passievruchten
(of gebruik diepvries)
☐ 1 el suiker
☐ 1 el water
☐ 1/4 tl agar agar

Toppings en garnering: gehakte pistachnoten, physalis, rode bessen, vegan kerstkoekjes, takjes rozemarijn

 

Keukenvoorraad
Zout, suiker, agavesiroop

Allergieën

Noten

Wil je meer nieuwe recepten ontvangen?

Meld je dan aan voor de Vegan inspiratie mails

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
users linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram