Boerenkoolstamppot met een Oosterse twist

Omschrijving

Een heerlijk ouderwets Hollands gerecht met een Oosters tintje. Stevige kost voor wat kouder (winter) weer! Een heerlijke combinatie met de Oosterse smaak van tempeh en eerlijk gezegd veel lekkerder dan rookworst!

Wist je dat boerenkool een supergezonde groene groente is? Boordevol anti-oxidanten en mineralen. En wist je dat boerenkool het lekkerst is als 'de vorst er overheen' is geweest? Dat maakt de toch wat taaie groente veel zachter.

Bij de bereiding van de tempeh is het aan te raden om deze even te stomen, voordat je deze verder verwerkt. De marinade wordt daarna veel beter opgenomen en de bonensmaak gaat er een beetje vanaf.

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, was de boerenkool en borstel de pastinaak goed schoon. Snij de aardappel en pastinaak in kleinere stukken en doe samen in een pan met water, zodat het net onder water staat. Je kunt zout toevoegen naar smaak. Leg de boerenkool bovenop de aardappelen en pastinaak, op deze manier stoomt de boerenkool gaar tijdens het kookproces.

Snijd de tempeh in reepjes van ca. 3 cm lang en 0,5 cm dik. Stoom de tempeh 10 min, schep halverwege even om.

Zet de pan met aardappelen, pastinaak en boerenkool op het vuur en kook in ca. 15 minuten gaar. Bewaar een klein glas kookvocht.

Maak ondertussen de marinade voor de tempeh. Bak in een steelpan met dikke bodem de gember, peper, sesamzaadjes, sambal en laurier in de olie ca. 4 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg rietsuiker toe en laat zachtjes smelten. Blus af met de sojasaus en 1 el appelazijn en laat even pruttelen terwijl je roert. Houd 2 el marinade apart.

Bak de tempeh reepjes in (ruim) olie in een grote koekenpan ca. 10 minuten. Als de reepjes gekleurd zijn, voeg je de marinade toe en bak je de tempeh verder bruin. Schep goed om, zodat alle reepjes bedekt zijn. Let op dat de tempeh niet verbrandt! Haal de tempeh uit de pan en houdt warm tot gebruik.

Maak een jus van de 2 el achtergehouden marinade en het kookvocht van de stamppot. Breng op smaak met zout, peper, sojasaus.

Houd de tempeh warm, terwijl je de aardappel, pastinaak en boerenkool stampt tot een smeuïge stamppot. Voeg naar smaak een klontje vegan margarine en een scheutje plantaardige melk toe. Maak op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.

Maak 2 (verwarmde) kommen op met de stamppot en de tempeh er bovenop. Verdeel een paar lepels jus over de stamppot en smullen maar!

2
  |    |    | 
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Keukenbenodigheden
Pan

Ingrediënten

Stamppot
☐ 300 gr (gesneden) boerenkool
☐ 300 gr aardappelen
☐ 100 gr pastinaak
☐ klontje vegan margarine
☐ scheutje ongezoete plantaardige melk

Tempeh
☐ 200 gr tempeh
☐ 1 el sesamzaadjes
☐ 2 el rietsuiker
☐ 4 el sojasaus
☐ 2 el olijfolie of sesamolie
☐ 4 tenen knoflook
☐ stukje van 2 x 2 cm gember
☐ ½ rode peper
☐ 1 tl sambal
☐ 1 laurierblaadje
☐ 1 el appelazijn

Keukenvoorraad
Zout, Peper, Sambal, Laurier, Rietsuiker, Sojasaus

Allergieën

Soja

Wil je meer nieuwe recepten ontvangen?

Meld je dan aan voor de Vegan inspiratie mails

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
users linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram