Gazpacho van zomerbietjes

Omschrijving

Het belooft een superzonnige week te worden! En wat beter dan een verfrissende zomerse gazpacho op het menu! Warm is ie ook heerlijk overigens, maar bij deze temperaturen heeft iets verfrissends toch de voorkeur.

Zomerbietjes zijn een stuk kleiner, wat rozer dan de winterbieten en hebben loof (bietenblad) dat je rauw kunt verwerken in een salade of kunt smoren in een stoofschotel.

Wist je dat direct er direct onder de schil van een aardappel veel voedingsstoffen zijn opgenomen? Onder andere het stofje kiezelzuur, wat zorgt voor opbouw en behoud van bindweefsel. Een gezonde keuze dus om aardappel in het schilletje te serveren.

Op het Meatless Monday menu van vandaag: Gazpacho van zomerbietjes met waterkerspesto, wedges van vroege oogst aardappelen met een frisse knolfookdip. Enjoy!

Bereidingswijze

Snijd de schoongeborstelde bieten (met schil) in grove stukken. Het loof rooster je de laatste 5 minuten mee. Leg op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie en maak op smaak met peper en zout.

Snijd wedges van de aardappels (met schil). Maak een mengsel van olijfolie, knoflookpoeder, uipoeder, gerookt paprikapoeder, zout en peper. Doe de wedges in een kom en verdeel het oliemengsel erover. Schep goed om. Leg de wedges op een bakplaat met bakpapier.

Rooster de bieten en de wedges tegelijk in de oven op 200 ºC voor ongeveer 25 minuten. Het loof van de bieten rooster je de laatste 5 minuten mee.

Fruit op zeer laag vuur de ui, gember en venkelzaadjes in wat olijfolie voor ongeveer 5 minuten. Voeg de tamarinde, knoflook en kokosstukjes en bak kort mee. Voeg de bieten toe, bak 1 minuut mee en blus af met het geïnfuseerd water. Haal van het vuur. Voeg de afgekoelde bouillon toe. Pureer de soep met een staafmixer en meng het sinaasappelsap en de sojamelk erdoor. Breng op smaak met (weinig) zout, peper, cayenne, chilipeper. Zet de soep in de koelkast en serveer koud.

Maak een pesto van waterkers, geroosterde pecannoten, zout en olie. Serveer de pesto naast de soep.

Draai een veganaise en meng met knoflook, kappertjes, zout, citroensap en een fijngesnipperd sjalotje. Serveer bij de wedges.

2
  | 
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 50 min + minimaal 1 uur koeltijd
Keukenbenodigheden
Oven, pan, blender

Ingrediënten

☐ 4 zomerbietjes, schoongeborsteld
☐ ½ ui, gesnipperd
☐ stuk van 4 cm gember, geraspt
☐ 1 grote teen knoflook, in plakjes
☐ ½ tl tamarinde
☐ ½ tl venkelzaadjes
☐ 50 g verse kokos
☐ met sinaasappel geïnfuseerd water
☐ 250 ml huisgemaakte groentebouillon (afgekoeld)
☐ sap van 1 sinaasappel (gebruik de schil in het geïnfuseerde water)
☐ 100 ml sojamelk (ongezoet)
☐ 300 g vroege oogst aardappels, schoongeborsteld

Keukenvoorraad
Ui | gember | knoflook

Allergieën

Soja

Wil je meer nieuwe recepten ontvangen?

Meld je dan aan voor de Vegan inspiratie mails

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
users linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram