Een ei hoort erbij! Of niet…?

Een ei hoort erbij! Of niet…?

Hoe je eieren kunt vervangen in een gerecht

 

Afgelopen weekend was ik koffie aan het drinken met mijn vriendinnen. We hadden het zo over eten en ook over plantaardig eten. Mijn vriendin vroeg mij:

“Waarom eet je eigenlijk geen eieren als je plantaardig eet?”

Ze gaf hier nog wel een aantal voorwaarden bij. Als je zelf kippen houdt op een erf, waarbij de dieren naar buiten kunnen, een plek hebben om ‘op stok’ te gaan, een stofbad kunnen nemen, kortom alle ruimte en vrijheid hebben.

Al pratende kwamen er nog meer vragen op. Een kip legt toch sowieso eieren? En hoe zit het dan met de bevruchting? Is er een haan nodig om een kip eieren te laten leggen. Enzovoorts..

Dus besloot ik om daar eens wat dieper in te duiken.

De oorsprong

Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer 5 maanden oud is. Of en hoeveel ze ook gaat leggen is afhankelijk van factoren als de periode in het jaar, hoeveelheid licht, leeftijd van de kip, etc.

Het eieren leggen is oorspronkelijk bedoeld voor de voortplanting. Voordat de legkip doorgefokt werd, legde ze in het wild ongeveer 10 tot 20 eieren per jaar, in de nestperiodes. Net als andere vogels. Het verschilt per ras hoeveel en hoe vaak er wordt ‘genesteld’.

Inmiddels leggen de kippen in de pluimveehouderij zo’n 300 eieren per jaar! Normaal gesproken legt een kip in de wintermaanden geen eieren. Dat heeft te maken met het aantal uren daglicht. Omdat in de pluimveehouderij gewerkt wordt met kunstlicht, legt de kip het hele jaar door.

Wat is nu eigenlijk een ei?

Een kip heeft net zoals een vrouw een ‘cyclus’. Een kip wordt geboren met een grote voorraad eicellen die een voor een rijp worden, dan volgt de ovulatie. So far niet anders dan bij een vrouw. Het eitje kan bevrucht worden en dan groeit het uit tot een kuikentje. Verschil met een mens is dat de embryo wordt gevoed via de navelstreng. In een ei worden de voedingsstoffen al meegegeven die het kuiken nodig heeft om te kunnen volgroeien. In mijn ogen zijn die voedingsstoffen dus niet bedoeld voor mensen, maar voor, jawel!, het kuiken.

Maar het ei kan ook onbevrucht het lichaam van de kip verlaten en voilà! Daar is het ei dat wij mensen eten.

Omstandigheden kippen in de pluimveehouderij

Het is onnatuurlijk en zeer zwaar voor kippen om zoveel eieren te leggen. Kippen worden ook ziek, het legapparaat functioneert niet meer goed, eitjes blijven in het lichaam van de kip zitten en zo kunnen we nog even door gaan. Als je precies wilt weten hoe dat zit, is daar genoeg over te vinden.

Er zijn verschillende soorten eieren te koop in de supermarkt. De legbatterij, waarbij 3 tot 5 kippen in een kooi zitten, is in de Europese Unie verboden. Je vindt dus geen eieren afkomstig van een legbatterij kip in de supermarkt. Dat wil overigens niet zeggen dat producten in de supermarkt niet gemaakt kunnen zijn met eieren afkomstig van legbatterij kippen.

Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van kooisystemen met meer ruimte (voor zover je over ruimte kunt spreken als een kip niet haar vleugels kan spreiden) en een legnest. In dit systeem mogen er, afhankelijk van het systeem 12–15 dieren per m² worden gehouden. You do the math..

Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die niet in een kooi gehouden worden, maar in een grote stal, met wat meer voorzieningen dan bij een kooisysteem. Deze kippen komen niet buiten en zitten met maximaal 9 kippen op een m².

Dan hebben we nog de categorie vrije uitloop kippen. Deze kippen kunnen overdag naar buiten en hebben per kip zo’n 4 m² uitloopruimte beschikbaar. De rest van de tijd zitten zij ook in een overvolle stal.

En dan hebben we nog de biologische kippetjes. Voor deze kippen zijn naast de ruimte (gelijk aan de vrije uitloopkip) eisen gesteld aan de ruimte zelf, daglicht en kunstlicht, ventilatie in de stallen, het voer, behandeling met medicijnen en antibiotica, etc.

Wat verder heel normaal is in de pluimveehouderij

Alléén bij biologische kippen mogen geen snavels worden geknipt of getoucheerd. Wat?! Ja, dit gebeurt dus massaal bij alle andere kippen, om te voorkomen dat de dieren elkaar pikken. En waarom gaan de kippen elkaar pikken…? Precies, omdat ze niet voldoende ruimte hebben. De kip en het ei verhaal, zeg maar…

Verder worden er massaal haantjes vernietigd. De helft van alle bevruchte eieren zijn namelijk haantjes. En laten we daar nu niets aan hebben in de pluimveehouderij. Want haantjes leggen geen eieren en zijn niet geschikt als vleeskip. Dus komt er vroegtijdig op een gruwelijke manier een eind aan hun leven.

Conclusie

Tja, wat is nu de conclusie van dit verhaal? Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat de kippen in de huidige pluimveehouderij op z’n zachts gezegd een slecht ‘leven’ hebben. Maar ja, die kippen die je zelf houdt… deze dieren hebben natuurlijk een veel beter leven. Ook deze dieren worden nog steeds gehouden om hun product, de eieren. Ook de kippen die je thuis houdt zijn doorgefokt voor het leggen van eieren, waarbij zij zo’n 5 eieren per week leggen. En zo is het naar mijn mening niet bedoeld..

Je weet nu een beetje hoe het er aan toe gaat in de pluimveehouderij (en dan heb ik je de echter gruwelijkheden zoveel mogelijk bespaard). Trek vooral jouw eigen conclusie.

Vervanging van een ei

Maar er is ook goed nieuws! Het is helemaal niet nodig om eieren te eten. Een ei is namelijk echt supersimpel te vervangen!

Geklutst ei

Om dezelfde structuur en bindingskracht van een geklutst ei na te bootsen kan je het beste chiazaad met water gebruiken. Gebruik per eetlepel chiazaad ongeveer 3 eetlepels water. Goed roeren en even laten staan.
In gebak en taarten kan je ook kiezen voor appelmoes, rijpe banaan, notenboter, pindakaas.

Roerei

Het is zondagmorgen en je hebt ontzettend trek in een roerei met tomaatjes en kruiden… Ja hoor deze kan je ook prima vervangen. Dat doe je door stevige tofu te gebruiken. Laat de tofu goed uitlekken en druk het vocht eruit. Gebruik in dit gerecht Kala Namak (zwart zout). Dit heeft een sterke zwavelsmaak zoals een ei dat ook heeft. Verder lekker op smaak maken met kruiden en eventueel wat plantaardige kaas (of edelgistvlokken), tomaatjes, plantaardige bacon.

Merengue en chocolademousse

Ook hier is aan gedacht 😉 AQUAFABA! Aquafaba is het kookvocht van kikkererwten. Het beste kan je hiervoor kikkererwten uit blik gebruiken. Je kunt het opkloppen net zoals eiwitten. Je kunt dus merengue maken en bijvoorbeeld chocolademousse. Zonder risico op salmonella besmetting. Een win-win zou ik zeggen!

Probeer het zelf eens uit! Bak eens een plantaardige cake of maak een chocolademousse met aquafaba. Genoeg te ontdekken.

Laat je inspireren! 🌱🌱🌱

 


Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram