Wereld (Huis)dierendag…

Wereld Dierendag… of moeten we het Wereld Huisdierendag noemen?

 

Het lijkt een eeuwigheid geleden en toch herinner ik mij nog goed dat we in de kleuterklas ons huisdier mee mochten nemen op Dierendag. Toen kon dat gewoon nog. Misschien nu ook nog trouwens, geen idee! Het heeft in ieder geval indruk op mij gemaakt.

We hebben hamsters, katten, vissen, een konijn en een hond gehad. Niet allemaal tegelijk overigens 😉

Ik ben altijd gek geweest op dieren, maar ja welk kind niet? Toen ik heel klein was, hebben wij een langharige collie gehad, Starsky. Hier sta ik op de foto met hem… retro alert! 😂

Ik was te klein om hem te kunnen herinneren, toen hij weg liep van huis. Wij woonden op één hoog en trappen zijn voor collies niet echt ideaal. Mijn ouders kwamen erachter dat hij terecht gekomen was op een boerderij zo’n
15 km verderop, waar hij de ruimte had om te bewegen en geen trappen op moest. En daarbij waren de bewoners helemaal gek op hem. Starsky was daar gelukkig. Mijn ouders besloten om hem daar te laten.

Zo zie je maar dat een dier heel goed weet wat goed voor hem is. Dat een dier de ruimte nodig heeft om een fatsoenlijk leven te leiden. Gelukkig zagen mijn ouders in dat hij daar een beter leven had.

Dan denk je misschien: ‘Ja, maar dat is een hond. Een huisdier.’

En die reactie is niet zo vreemd, omdat wij opgegroeid zijn met het idee dat een hond of een kat een huisdier is. Die eet je niet op, die verzorg je en geef je liefde en aandacht. We vinden het dus ook heel raar en zielig dat dat in andere landen wel gebeurt. In India worden koeien niet gegeten, omdat zij heilige dieren zijn. Dit heeft allemaal te maken met conditionering, het is aangeleerd gedrag.

Ik ga je een relaas over hoeveel dieren er dagelijks voor consumptie worden geslacht besparen, want inmiddels wéét je dat wel. Daar kan je niet meer omheen.

Nu ben ik een voorstander van het maken van eigen keuzes, dus niet op basis van conditionering. Ik probeer mij daarom altijd af te vragen waarom ik de dingen doe, zoals ik die doe. Of dat voortkomt uit het feit dat ik dat zo geleerd heb (‘het hoort zo!’) of omdat ík voel dat ik het zo wil doen, dat het bij mij past.

Zo ook met mijn eetgedrag. Want vind ik M&M’s, boter, koekjes, snoep, broodje hamburger, friet met mayonaise nu ècht zo lekker? En is dat ècht waar mijn lichaam naar vraagt? Of is mij dat aangeleerd? Ben ik bestookt met reclames op televisie, marketing in supermarkten, sociaal wenselijk gedrag (ach, doe nou gezellig) en heb ik mij daardoor laten leiden? Ik heb mij ook laten conditioneren, net zo lang totdat ik het ‘gewoon’ vond en niet beter wist.

Nu weet ik wèl beter en maak ik andere keuzes.

Maak je geen zorgen, het is mijn doel om je te inspireren om lekker en plantaardig te eten, niet om je te bekeren tot veganisme. Dus dat is wat ik ook vandaag weer doe.

Als je vandaag jouw geliefde huisdier wat extra aandacht geeft, een speciale maaltijd, denk dan ook eens na over wat je vandaag gaat eten. Want dieren eten op Wereld Dierendag is eigenlijk een no-go, vind je ook niet?

Kijk voor inspiratie en gerechten op Facebook en Instagram onder The Vegan Food Inspirator en laat je inspireren!

Geniet van heerlijke plantaardige gerechten op Wereld Dierendag!

🌱🥝🥥🍇🍉🍊🍋🍌🍍🍎🍐🍑🍓🍅🍆🌽🍄🥑🥒🥦🥔🥕🌰🥜

 


Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Vegan Nieuwsbrief

Contactgegevens

KvK: 72921196
Btw: NL002171961B58

Socials

In de Meet Vegan inspiratiesessies neem ik je mee in de avontuurlijke vegan keuken en leer je dat vegan eten lekker, inspirerend èn gezond kan zijn!
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
Civas opledingen
Kosmeo Health
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram